Magyarország fontos kategóriákban szerepel a rangos fDi Intelligence 2023. évi díjazottjai között

A tavalyi évhez hasonlóan Magyarország a 2023-as jelentésben is több alkalommal szerepel. Budapest, Debrecen és Közép-Magyarország különböző kategóriákban került a legjobb tíz közé, ami jól mutatja, hogy hazánk továbbra is előkelő helyen van az Európai FDI-térképen.

A jövő európai városai és régiói 2023 rangsor Európa-szerte hasonlítja össze egymással a legígéretesebb befektetési helyszíneket. Mintegy 370 európai város értékelésére került sor, amelyeket népességméret alapján öt csoportba soroltak (metropoliszok, illetve nagy, közepes, kis és mikro városok), 148 európai régiót pedig három csoportra osztottak (nagy, közepes és kis régiók).

Az értékelt helyszínek teljesítménye alapján öt alkategória szerint alakult a rangsor: a gazdasági potenciál, a vállalkozásbarát környezet, a konnektivitás, az emberi erőforrás és élhetőség, valamint a költséghatékonyság szempontjait vették figyelembe.

Magyarország tavaly rekord nagyságú beruházási volument ért el: a Nemzeti Befektetési Ügynökség portfóliójában 92 projekt kapcsán született pozitív döntés 6,5 milliárd euró értékben. A befektetői aktivitás számos tényezővel magyarázható, így többek között az erőteljes tehetség utánpótlás és a vállalkozásbarát gazdaságpolitika nagy súllyal esik latba.

Az fDi Intelligence „A jövő európai városai és régiói 2023” idei díjazásánál érvényesültek mindezen eredmények és erősségek. Közép-Magyarország a 10. helyet érte el a közepes méretű európai régiók között, az emberi erőforrás és élhetőség alkategóriában 7., vállalkozásbarát szempontból pedig 10. lett.

Budapestet ismét díjazták, ezúttal annak költséghatékonyságáért, amely szegmensben a város a 7. helyen végzett. Fővárosunk közvetlenül Prágát, Varsót és Zágrábot előzte meg.

A rangsor az FDI stratégia kategóriában ugyanakkor az európai befektetési ügynökségektől kapott kérdőívek alapján alakult ki. Ebben az esetben egy bíráló bizottság értékelte a beadott anyagokat, és így ez volt az egyetlen kvalitatív kategória az egyébként szigorúan adatvezérelt alapokon nyugvó átfogó eredmények között.

Ebben az említett kategóriában Debrecen egyetlen magyar városként volt képes számottevő sikerre a kis európai városok között elért 5. helyezésével. Debrecen sikeres FDI stratégiája abban is megmutatkozik, hogy többek között tavaly indultak a BMW iFactory építési munkálatai, illetve a CATL bejelentette gigantikus 7,3 milliárd eurós akkumulátorgyár-beruházását.

Az összes díjazottra kitérő teljes jelentés itt olvasható.

Forrás: www.hipa.hu

Aktuális

Az Európai Bizottság közzétette a 2021. évre vonatkozó állami támogatási jelentését

2023.04.27.

Az Európai Bizottság publikálta a 2021. évre vonatkozó éves állami támogatási jelentését (State Aid Scoreboard), mely a tagállamok támogatási gyakorlatát elemzi: mekkora összegben nyújtottak állami támogatást és milyen célokra.

Tovább »
Események
Június 2023
HKSzeCsPSzoV
   1
2
34
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930