2016-ban minden korábbi rekordot megdöntött a hazai befektetésösztönzés

A döntések eredményeként több mint 3243 millió euró, azaz több 1002 milliárd forint értékű külföldi működőtőke (FDI) érkezett hazánkba, és 17 647 új munkahely jön létre. A hazai beruházási környezettel kapcsolatos kedvező tendencia, hogy tovább emelkedett az újrabefektetések aránya, tehát a már jelen lévő vállalatok jól érzik magukat Magyarországon. A HIPA a projektek száma, a beruházási összeg és a teremtett munkahelyek alapján is kiemelkedően teljesített.

Magyarország népszerűsége a külföldi befektetők körében folyamatosan növekszik, amit jól mutat, hogy az elmúlt évek során a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) évről évre több projektet kezel és tárgyal le sikeresen. A kiemelkedő 2015-ös év után 2016-ban tovább javultak a hazai befektetésösztönzés eredményei: a pozitív befektetői döntéssel zárult 71 projekt 6%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Reláció szerint vizsgálva a legtöbb projekt Németországból (15), az Amerikai Egyesült Államokból (14), illetőleg Nagy-Britanniából és Svájcból (6-6) érkezett, de a magyar vállalatok is 7 pozitív döntésben voltak érintettek.

A befektetésösztönzés intézményrendszerén keresztül minden eddiginél több külföldi működőtőke érkezett Magyarországra 2016-ban.

A befektetési volument és a létrejövő munkahelyek számát vizsgálva még jelentősebb az emelkedés a 2015-ös évhez képest: a 3,2 milliárd euró, vagyis több mint 1002 milliárd forint értékű összvolumen 131%-os emelkedést jelent, míg munkahelyek tekintetében a 17 647 fő 36%-os növekedés az előző évhez képest. Relációs bontásban jelentős Németország dominanciája (a teljes volumen 52%-a, és az összes munkahely 32%-a), míg a második mindkét esetben Egyesült Államok (a volumen 12,3%-a, a munkahelyek 19%-a). A gödi Samsung beruházásnak köszönhetően volumen tekintetében Dél-Korea lett a harmadik legnagyobb beruházó, míg a nyíregyházi LEGO bővítés eredményeként Dánia a harmadik legtöbb munkahelyet létesítő reláció.

Ágazati bontásban vizsgálva 2016-ban is dominált a járműipar: 25 beruházási projekt, a teljes befektetési volumen 66%-a, valamint az újonnan létrejött munkahelyek 44%-a ebbe a szektorba érkezett. Továbbra is erős az üzleti szolgáltató szektor (SSC) 12 projekttel és közel 2500 új, magas hozzáadott értékű munkahellyel, de az élelmiszeripar (8 projekt, 1432 munkahely) is megtartotta harmadik helyét. Beruházási volumen tekintetében több mint 341 millió eurós értékkel második az elektronikai ágazat, az élelmiszeripar közel 258 millió euróval ezúttal is harmadik.

A befektetők körében a hazai beruházási környezet kedvező megítélését mutatja, hogy a sikeresen végigtárgyalt 71 projektből 55 volt a már Magyarországon letelepedett vállalatok bővítése, kapacitásainak fejlesztése. A 2015. évi 68%-os arányhoz viszonyítva a tavalyi közel 77%-os mérték azt jelzi, hogy a már jelen lévő vállalatok jól érzik magukat hazánkban, és további bizalmat szavaznak Magyarországnak.

A V4 országok versenytárs ügynökségei által eddig publikált eredmények alapján 2016-ban a HIPA zárta a legsikeresebb évet: mind a projektet számában, mind a beruházási volumen és a létrejövő munkahelyek tekintetében a magyarországi befektetésösztönzés bizonyul a legjobbnak.

A 71 sikeres projektből 55 újrabefektetés volt.

A hazai befektetési környezetet külföldön is egyre inkább elismerik: a szakmai körökben kiemelten tekintélyes fDi Magazine, a Financial Times csoport befektetési mellékletének több listáján is előkelő helyen szerepelnek magyar városok és régiók: a következő évek kiemelt európai helyszínei között említik Budapest mellett Győrt, valamint a közép-magyarországi és a dunántúli régiót. Egy másik, a kiadó által publikált rangsorban – a 2015-ös eredményeket alapul véve – Magyarország világszinten második, Európában első helyet ért el a zöldmezős beruházások tekintetében.

A nagyvállalatok beruházásainak és újrabefektetéseinek ösztönzésén túl a HIPA kiemelt figyelmet fordít a hazai kis- és középvállalkozások beszállítói szerepének támogatására és fejlesztésére. A 2016-ban az ügynökség Beszállítói Osztálya által nagyvállalatokkal közösen indított képzéseken 45 kkv közel 200 munkatársa vett részt. Emellett a HIPA beszállítói adatbázisából 60 vállalati megkeresésre összesen 2753 kiajánlás történt.

A HIPA Beruházási Projektek Osztályának feladata, hogy sikeres együttműködéseket teremtsen a magyar vállalkozások és a pénzügyi befektetők között, azaz az objektív szűrési szempontoknak megfelelt projekteknek hazai- vagy külföldi befektetői forrást találjon. A HIP (Hungarian Investment Projects) portfólióban jelenleg 44 projekt található közel 1276 millió euró beruházási értékben, melyek egyedi befektetési igénye 1,5 és 150 millió euróig terjedően változik. Az elmúlt évben 9 projekt talált befektetőre, és jelenleg is több projekt áll befektetői elbírálás alatt.

A magyar kormány stratégia partnerségi programja is tovább bővült 2016-ban. A tavalyi évben hét új, a HIPA által előkészített megállapodás született, így a BT, az EPAM Systems, a Henkel Magyarország, az NNG, a Procter&Gamble, a thyssenkrupp és a Yanfeng csatlakozásával már 72 stratégiai partnert számlál a kormányzat.

A 2017-es célokkal kapcsolatban Ésik Róbert, a HIPA elnöke kifejtette: a „Made in Hungary" mellett az „Invented in Hungary" felé tolódik a hangsúly, vagyis a HIPA a magasabb hozzáadott értéket előállító, technológia-intenzív beruházásokat kívánja Magyarországra vonzani. Ezt támogatják a K+F és innováció-támogató formákkal kiegészült egyedi kormánydöntésen alapuló (EKD) támogatási rendszer változásai is. További komoly vonzerőt jelent az egységesen 9%-ra csökkentett társasági nyereségadókulcs, ami a legalacsonyabb az EU országok között.

Forrás: www.hipa.hu

Aktuális

Célunk, hogy Magyarország 2030-ra Európa legjobb tíz innovátor országa közé tartozzon

2024.01.29.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap 2024. évi Programstratégiáját ismertető videóban a miniszter bejelentette: a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács jóváhagyta a 2024-es Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap programját.

Tovább »
Események
Március 2024
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627
28
293031